Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A kisgyermeked tud olvasni? Nem igazán!

Your Baby Ca ReadÚjra és újra felbukkan a magyar weboldalakon is a "Kisgyermeked tud olvasni" téma. A Your Baby Can Read programot illetve terméket azzal az ígérettel dobták már évekkel ezelőtt a piacra, hogy használatával már akár a kilenc hónapos csecsemőt is meg lehet tanítani olvasni. Az interneten terjedő állításokkal szemben azonban a terméket kitaláló Dr. Titzer nem publikált ezzel kapcsolatban semmit tudományos lapokban és egy új kontrollált klinikai vizsgálat szerint a módszer egyáltalán nem működik. Száztizenhét 9 és 18 hónap közti kisgyereket osztottak be véletlen módon a "kezelt" illetve a kontrol csoportba. Az eredmények nem igazolják azt, hogy a módszert használók olvasási képességei javultak volna. Érdekességként megemlíthető, hogy a módszert igénybe vevő gyermekek szülei viszont jelentős számban gondolták azt, hogy a módszer működik - a tények ellenére.

Források:

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!