Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Még egyet lép a PloS One

PLos OneA nyílt hozzáférésű tudományos lapok megjelenése nagyot lendített a tudományos ismeretek "demokratizálásán" abban az értelemben, hogy most már tényleg bárki letöltheti az itt megjelent cikkeket mindenféle anyagi megkötöttségek nélkül. Azonban komoly problémák is felmerültek amiatt, hogy e lapok nagy része a szerzőkkel fizetteti meg a publikálást, így elemi érdeke, hogy minél több cikket megjelentessen - a minőségtől függetlenül. A cikkek ellenőrzése (a peer review) vagy nem létezik, vagy nagyon engedékeny.

A PLoS ONE-hoz tartozó nyílt hozzáférésű lapok még tartjék a színvonalat, sőt március harmadikától további minőségjavító és a nyíltságot növelő szabályzást vezettek be. Ettől kezdve a szerzőknek a megjelenéssel egyidőben teljesen szabaddá, elérhetővé kell tenniük a cikk alapjául szolgáló nyers kutatási adatokat.

Források:

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!