Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Nem az anyatejtől okosabbak a gerekek

Korábbi kutatások is jelezték, hogy a szoptatás és a gyermek későbbi kognitív képességei között összefüggés van. Azonban az összefüggés (korreláció) gyakran nem jelent oksági (kauzális) összefüggést. Az újabb kutatások szerint inkább az a helyzet, hogy azok a szülők, amelyek jobb körülmények közt élnek, inkább foglalkoznak a gyermekekkel, azok nagyobb arányban szoptatnak is. Így az egyéb körülmények együtt járnak mind a szoptatás magas arányával, mind a jobb intellektuális teljesítménnyel.

Mindez nem jelenti, hogy a szoptatás felesleges volna, de ami az iskolaérettséget, olvasási és írási képességeket illeti, abban sokkal nagyobb szerepe van a szülői hozzáállásnak, törődésnek, mint a szoptatás tényének. Egyéb egészségügyi mérőszámok esetében is hasonló volt az eredmény.

Források:

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!