Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Részsiker az ausztrál antivakcinációs szervezet ellen

Az Australian Vaccination Network nevű oltásellenes szervezetet a hatóság kötelezte arra, hogy változtassa meg félrevezető nevét, ami miatt a laikusok azt hitték, hogy ez egy kormányzati szerv. Az Ausztrál Szkeptikusok már évek óta minden platformon figyelmeztették az embereket és a hivatalokat, hogy a szervezet neve megtévesztő, messze nem igaz, hogy "kiegyensúlyozott információt" biztosít. Komoly mozgalom indult Állítsd meg az AVN-t néven (Facebook csoport is van).

A tiltakozás eredménye akkor kezdett el meglátszani, amikor az addig "mind a két félnek egyenlő teret biztosító", valójában azonban inkább az oltásellenesekkel szimpatizáló média elkezdte felismerni, hogy milyen veszélyes dolgot támogat. Egyes már-már elfeledett gyermekbetegségek kezdték újra felütni a fejüket az ország bizonyos régióiban. Ennek ugyan fő oka a kórokozó vakcinára való rezisztenciájának erősödése, de felhívta a figyelmet az oltások fontosságára. Az elmúlt egy évben a média teljesen megtagadta, hogy további időt biztosítson az AVN-nek és a laikus közönség is mindinkább elfordult a tévinformációkkal manipuláló társaságtól. Az AVN új neve Australian Vaccination-Skeptic Network, aminek a déli ország szkeptikusai nem biztos hogy felhőtlenül örülnek.

A múlt hónapban az Ausztrál Versenyhivatal (ACCC) fellépett a homeopaták hasonló, a vakcinák veszélyességét jelentősen eltúlzó állításaival szemben is.

Források:

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!