Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Az ősi gravitációs hullámok nyomában

A hazánkban március 16-án bemutatott új Kozmosz-sorozat kapcsán mindenképp érdemes beszámolni egy szenzációsnak tűnő felfedezésről.

Mindeddig hiába keresték azokat a nyomokat, amelyek a Világegyetem keletkezésének pillanatában létrejött gravitációs hullámokra utaltak volna. E hullámok meglétét már 1916-ban feltételezte Albert Einstein, ám eddig nem sikerült igazolni létezésüket. A Harvard-Smithonian Asztrofizikai Központ (CfA) munkatársai sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogy egy antarktiszi állomásra telepített távcsövekkel sikerült megfigyelni a gravitációs hullámok által keltett nyomokat. Szakemberek szerint, amennyiben az eredményeket mások is megerősítik, a felfedezés akár a Nobel-díj elnyerésére is esélyes lehet.

Az eredményről beszámoló magyar nyelvű ismeretterjesztő tudósítás itt olvasható.

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!