Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Az eltűnő tinta legendája

A választásokhoz közeledvén újra meg újra előkerülnek azok a pletykák, melyek szerint a gaz hatalom/ellenzék minden eszközzel igyekszik kijátszani a szavazások tisztaságát, és különböző ármányokat bevetve törekszik a voksok maximalizálására. (Az, hogy sajnos néha nem pletykáról van szó, más fórumra tartozik.) Egy ilyen közkedvelt legenda az eltűnő tintáé, mellyel a mindenkori kormányoldalt szokták megvádolni. A legenda terjesztői arra szólítják fel szavazóikat, hogy vigyenek magukkal saját tollat, mert a központilag biztosított tollakban hőre eltűnő tinta folyik. Az abszurd gondolat boncolgatása helyett az Urban Legends blog írását ajánlunk, melyből megtudhatjuk, hogy ez az összeesküvés-elmélet világszerte népszerűségnek örvend: Választási csalás eltűnő tintás tollal?

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!