Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hogyan állapítható meg két nyelv rokonsága?

A címben szereplő kérdésre középiskolában, még érettségi előtt kellene választ kapnia mindenkinek. Ha így lenne, nem lenne mindennapos jelenség a magyar nyelv rokonságával kapcsolatos mély ellenérzés, nem fordulhatna elő, hogy a parlamentben "ezerszer megbuktatott finnugorelméletről" (sic!) szónokoljanak, és egy rovásírásos tábla avatása a finnugor hazugság elfelejtésének üzenetét hordozza a beszédet tartó politikus számára.

Ha egy érdeklődővel próbáljuk megértetni, hogy miért tartozik a magyar nyelv az uráli, azon belül a finnugor nyelvek családjába, érdemes kicsit messzebbről kezdeni. Azzal, hogy bemutatjuk, hogyan válnak szét a nyelvek, mit jelentenek az olyan alapfogalmak, mint nyelvcsalád vagy alapnyelv, mi az, ami nemcsak hogy nem segít a nyelvrokonság megállapításához, de kifejezetten nem szabad figyelembe venni.

 

Nos, a nyest.hu éppen ezt próbálja megvalósítani egy most induló cikksorozattal, melynek első részében bevezetést olvashatunk a nyelvrokonság kérdéseiről. Azt is megtudhatjuk, mi kellene ahhoz, hogy anyanyelvünket ne sorolják az uráli nyelvek családjába (sajnos a finnugor nyelvrokonságot elutasítóknak semmi jóval nem szolgálhatunk...), némi történeti áttekintéssel egybekötve.

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!