Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Kossuth leplezte le a Habsburgok finnugor-ármányát?

Korábban tudósítottunk arról a két blogcikkről, melyek általában a nyelvrokonság, és közelebbről a magyar nyelv rokonságát tárgyalták. Ugyanazon a helyen, nem a sorozat részeként, de ahhoz kapcsolódva megjelent egy cikk, mely a mélymagyar szubkultúrában töretlenül népszerű összeesküvés-elmélet, a Habsburgok által kitalált finnugor nyelvrokonság "elméletének" keletkezését vizsgálja. (Az idézőjel nem véletlen: szerencsésebb lett volna a rögeszme kifejezés használata...)

Az írás végigkíséri azt a folyamatot, melynek során Hunfalvy Pál és Budenz József Habsburg ügynökökké váltak, és a finnugor nyelvrokonság elméletét mint honosította meg a Habsburg ármány a tudományos életben. Megtudhatjuk, hogy Hunfalvy már akadémiai könyvtárosi állásának betöltésekor is szembesült ezzel a váddal. De ez még nem minden: a Habsburgok finnugor-összeesküvésének egyik lehetséges első említőjeként felmerül Kossuth Lajos neve is! Megnyugtatásul gyorsan közöljük, hogy maga Kossuth is tiltakozott a vád ellen. Mindez, és sok más érdekesség is kiderül a cikkből:

A kétfejű sas és a rénszarvas titkos barátsága

 

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!