Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Érvelési hibák gyűjteménye

Aki áltudományokkal foglalkozik, nagyon gyakran fut bele hamis érvelésbe: nemcsak az adott elméletet, terméket, szolgáltatást propagálják valótlan állításokkal, hanem az érvek helyett rendszeresen találkozunk személyeskedéssel, a népszerűségre való hivatkozással, anekdotikus esetekkel, a cáfoló bizonyítékok figyelmen kívül hagyásával. Mivel a kutatók (és a szkeptikusok) is emberek, időnként előfordul, hogy egy sarlatánság vagy annak képviselőjével szemben a tudomány, a józan ész képviselői is hasonló hangnemet ütnek meg, aláásva ezzel saját állításuk hitelét.

Szerencsére több helyen is fellelhetők olyan gyűjtemények, melyek segítenek felismerni és elkerülni a tipikus érvelési hibákat. Az alábbi oldalon jól kezelhetően, hibánként külön logóval és külön linken megtalálható 20 érvelési hiba, szándékosan olyan formában, hogy a vitapartnernek el lehessen küldeni az adott hiba linkjét: Ne kövess el érvelési hibát!

További oldalak az érvelési hibákról:

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!