Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Nessie vagy egy hajó?

Két hónapja még arról írtak, hogy elpusztult a Loch Ness-i szörny, a napokban pedig újból felfedezni vélték. Több hírforrás beszámolt róla, hogy az Apple Map térképen megtalálták Nessie nyomát a tó vizében. A bizonyíték az, hogy "ez nem lehet egy motorcsónak, vagy hajó nyoma". Ebből arra következtetni, hogy akkor ez a szörny, tipikus érvelési (logikai) hiba. Először is hogyan lehetünk benne olyan biztosak, hogy nem lehet ilyen egy kishajó nyoma, másrészt honnan tudjuk, hogy Nessi hullámainak pont ilyeneknek kell lenniük?

Szerencsére vannak, akik veszik maguknak a fáradságot és utánanéznek az ilyen állításoknak! A Southern Fried Science blog szerzője szépen összegyűjtötte a csordogáló információt. A végére nemcsak az derült ki, hogy egy hajónak igenis lehet ilyen nyoma, hanem még a konkrét hajót is beazonosítani vélik. Mike West, a Metabunk és a Contrail Science blogok szerzője osztotta meg Twitteren az alábbi képet, amelyen a Jacobite Queen nevű hajó látható.

 

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!