Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Blogcikksorozat a génmódosításról

Ideje bevallanunk, mi sem vagyunk tökéletesek. Tavaly augusztusban indult az a cikksorozat a Critical Biomass blogon, amely részletesen elemzi a genetikailag módosított szervezetek kedvező hatásait, a GMO-nak az élet különböző területein való hasznosíthatóságát, és csak most figyeltünk fel rá. A tegnap megjelent rész már a 12., és az omega-3 zsírsavakról tudjuk meg, hogy nem kell az összes tengeri halat kifogni ahhoz, hogy elérhető mennyiséghez jussunk. Sikerült ugyanis megoldani, hogy egy növény elegendő mennyiségben termelje ahhoz, hogy a belőle sajtolt olaj a halaknál is nagyobb mennyiségben tartalmazzon ilyen zsírsavakat. Napjainkban, amikor a GMO-ellenes hisztéria hullámai egyre magasabbra csapnak, amikor politikusaink pártállástól függetlenül, agyatlan zombiként mantrázzák, hogy le a GMO-val, amikor az állami szintre emelt ostobaság az új alaptörvénybe is bejuttatta a GMO-mentességet, üdítően hat egy ilyen tudományos alapossággal megírt, mégis közérthető cikksorozat.

A teljes sorozat itt érhető el, de a biológus szerzők blogján az érdeklődők számára a kérdést jóval több cikk is a tudomány eredményeit figyelembe véve tárgyalja: ennek belátásához elég, ha belenézünk a címkefelhőben a gmo vita kifejezésre talált eredmények listájába.

 

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!