Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Egyetlen mutáció is döntő változást okozhat

Az evolúció tagadói többek között váltig állítják, hogy a véletlenszerű mutációk sorozatával nem fejlődhetett ki sem a jelenlegi élővilág, sem az értelmes élet. A Massachusettsi Egyetem kutatóinak egy mostani vizsgálat során sikerült kimutatniuk, hogy egyetlen mutáció is alapvető változást okozhat.

A bölcsőszájú halak vizsgálatakor kiderült ugyanis, hogy egyetlen mutáció megváltoztathatja a halak koponyájának és állkapcsának felépítését úgy, hogy a különbségek táplálkozásbeli eltérésekhez vezethetnek, melyek az élettér kiterjedését eredményezik, s ezzel akár az önálló fajok kialakulása is megkezdődhet.

A cikk itt olvasható el, az egyik szerző bemutatkozó oldalán pedig további tanulmányok, és az eredmények összefoglalása található.

 

 

 

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!