Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Interjú az 1848-49-es forradalom és szabadságharccal kapcsolatos tévhitekről

Az 18148-49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelmi emlékezet egyik meghatározó eseménye, teljes joggal. Nemcsak a modern Magyarország megszületésének egy jelentős mozzanata, hanem függetlenségi törekvéseinknek, népünk szabadságvágyának nagyszerű példája, de az akkori európai forradalmak sorába, a "Népek tavaszába" való beilleszkedésével egyúttal hazánk természetes kötődésének nyomjelzője is.

Természetes, hogy egy ilyen meghatározó eseményhez nagyon nehéz - és nem is mindig szükséges - érzelemmentesen közelíteni. Ezek az érzelmek azonban gyakran vágyálmok, illetve rosszindulatú elképzelések, a mai politikai frusztráció kivetítésének melegágyai is lehetnek. Lehetséges, hogy Petőfi mégiscsak túlélte a segesvári csatát? Elképzelhető, hogy a Rotschildok, és általában a zsidó bankárok felelősek a szabadságharc leveréséért??!!

A tényleg történelmi portál e kérdésekről beszélgetett Hermann Róbert hadtörténésszel:

Tévhitek 1848-49-ről

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!