Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Tragikus végű cikk-visszavonás

Az év elején két cikk is megjelent japán kutatóktól a Nature-ben arról, hogy egyszerű savas stessz-kezelés hatására kifejlett egérből származó sejeteket pluripotens őssejtekké lehet alakítani. A két cikkel kapcsolatban sok kritika fogalmazódott meg és felmerült az adatok manipulációjának, de legalábbis a pongyola kísérletezésnek az erős gyanúja.

Néhány hónappal később a két cikket vissza is vonták és tegnap érkezett a hír, hogy a szerzőcsoport egyik tagja, az egyébként jó nevű Yoshiki Sashai öngyilkosságba menekült a kialakult helyzet miatt.

Források:

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!