Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Bizonyíték földrajzi elkülönülés nélküli fajkialakulásra

Noha sajnálatos módon az evolúcióval kapcsolatban politikusok is megnyilvánulnak, szívesebben számolunk be valódi tudományos eredményről.

A brazíliai Sao Paolo-i Állami Egyetem kampuszának területén olyan új hangyafajt sikerült felfedezni, amelyik egy ott élő hangyafajból fejlődött ki, azon élősködik, és már nem képes szaporodni vele. A felfedezés azért különösen jelentős, mert a fajképződés egyik legvitatottabb formáját, a földrajzi elkülönülés nélküli, ún. szimpatrikus fajképződést támasztja alá. Míg az esetek nagy részében önálló fajok a földrajzi elkülönülés következtében alakulnak ki, ez esetben egy kolónián belül figyelték meg egy, az eredeti hangyafajon élősködő, és az élősködő életmódhoz alkalmazkodó új faj megjelenését.

Források:

A Social Parasite Evolved Reproductive Isolation from Its Fungus-Growing Ant Host in Sympatry (Christian Rabeling és munkatársai új cikkének absztraktja)

Alternate mechanism of species formation picks up support, thanks to a South American ant (a cikk ismertetése a Rochesteri Egyetem honlapján)

Bizonyítékot találtak a fajok kialakulásának vitatott módjára (a cikk magyar összefoglalója az origón)

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!