Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Sörrel koccintottak?

Valamennyien ismerjük a történetet, mely szerint az aradi vértanúkat kivégzők (egy változat szerint maga Haynau is) sörrel koccintottak a kivégzések után. Ennek emlékére magyar ember nem koccint sörrel. A megengedőbbek szerint a tilalom csak 150 évig volt érvényben, tehát ma már nyugodtan megtehetjük. Noha a történet nagyon megható, és megtalálható benne mind a mártírok iránti tisztelet, mind szabadságharcunk nem múló emléke, sajnos nem igaz. A történetet egyetlen egykorú forrás sem említi, csak jóval később terjedt el, feltehetően a sörfogyasztás hazai térhódításával párhuzamosan.

Noha ez a legismertebb, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kapcsán terjedő legendánk, de számos más tévhit is létezik, melyekről az urbanlegends blogon olvashatunk:

A sörrel koccintásról

Néhány további legenda

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!