Magyar vezető az európai szkeptikus szervezet élén

A Szkeptikus Szervezetek Európai Tanácsa (European Council of Skeptical Organisations, ECSO) a magyar Szkeptikus Társaság elnökét, Hraskó Gábort választotta elnökének, így az európai szkeptikus mozgalom együttműködését három évig az új magyar vezető koordinálja.

Most fejeződik be a 15. Európai Szkeptikus Kongresszus Stockholmban. A 14. kongresszus Budapesten volt megrendezve 2010-ben, a 16. pedig Londonban lesz 2015 szeptemberében. A kongresszussorozat gazdája a Szkeptikus Szervezetek Európai Tanácsa (ECSO), amely a mostani rendezvénnyel párhuzamos ülésén vezetőséget választott.

Elnök: Hraskó Gábor, Magyarország (korábbi alelnök)
Alelnök: Tim Trachet, Belgium (korábbi elnökségi tag)

Elnökségi tagok*:
Amardeo Sarma, Németország (korábbi elnök)
Dr. Michael Heap, Egyesült Királyság
Catherine de Jong, Hollandia (új tag)
* további két tag beválasztása még várható

Hraskó Gábor szerint nagyon fontos a határokon keresztülnyúló kooperáció, mivel a témák nagy része nemzetközi. Számos egészségügyi, fogyasztóvédelmi kérdésben az Európai Unió direktívái fontos szerepet játszanak, csakúgy, mint a nemzetközi termékgyártó és forgalmazó szervezetek. Az elmúlt években a hazai szkeptikus mozgalom legsikeresebb akciói közé tartoztak azok, amelyek nemzetközi együttműködéssel jöttek létre, mint például a Darwin-nap vagy a 10^23 Homeopátia - Nincs benne semmi "túladagolásos" akció.

Az új elnök programjában olyan akciók szerepelnek, amelyek egyszerű tagok vagy érdeklődők számára is lehetővé teszik, hogy részt vegyenek a nemzetközi együttműködésben.