A Szkeptikus Társaság közleménye a járvány- és vírustagadó nézetek terjesztéséről

A Szkeptikus Társaság Egyesület egyetértéséről és támogatásáról biztosítja a Magyar Orvosi Kamarát annak 2020.09.03-án kelt nyilatkozata kapcsán, amelyben az ország legjelentősebb orvosszakmai szervezete elhatárolódik azon tagjaitól, illetve tagságán kívül minden olyan egészségügyi szakembertől, akik a járvány elleni védekezést azzal hátráltatják, hogy a COVID-19 világjárvány tényét, esetleg a vírus létezését is tagadják és összeesküvés-elméletek terjesztésével tévesztik meg a nagyközönséget.

Tény, hogy az új koronavírus világszerte gyorsan terjed és szedi az áldozatait, így pandémiával állunk szemben. Tudományos szempontból normális, hogy sok még a bizonytalanság, ám az is érthető, hogy a gőzerővel zajló kutatások és különböző fázisban lévő vakcinafejlesztési projektek kapcsán a sajtóban megjelenő, gyakran egymásnak is ellentmondó információk a közvéleményt jelentős mértékben elbizonytalanítják. Ezzel azonban sajnos teret engednek azoknak a hangadóknak, akik az elhúzódó válság miatt érthetően fokozódó türelmetlenséget kihasználva a járványt jelentéktelennek minősítik.

Egyesületünk, amely a tudomány népszerűsítését és az áltudományos nézetekkel szembeni fellépést tűzte zászlajára, megtévesztőnek és károsnak tartja azokat a megnyilvánulásokat, amelyek a tudományos konszenzussal szemben azt állítják, hogy a járvány nem valós, illetve hogy a távolságtartás, a higiéniai viszonyokra való odafigyelés és az arcmaszkok szakszerű viselése nem alkalmas a járvány elleni védekezésre.

Budapest - 2020. szeptember 6. 

Tisztelettel: 

A Szkeptikus Társaság elnöksége