Miért nem gyógyíthatók a fanatikusok, avagy miért terjednek a téveszmék?

2013. április 16. kedd, 17.30
Marosán György előadása

 

A 21. században - sokak várakozásával ellentétben - a téveszmék, áltudományos nézetek nem tűntek el, hanem éppen terjedőben vannak. Ezt sokan az emberi butasággal vagy ostobasággal magyarázzák. A téveszmék elterjedtsége azonban inkább arra utal, hogy az ember evolúciósan arra van programozva, hogy generáljon és rögzítsen eszméket és közben ugyanezt tegye a téveszmékkel.

A bevezető előadás három kérdést jár körül. (1) hogyan igyekszünk felismerni a természetben előforduló mintákat, miként alkotunk ezekből a mintákból modelleket és kontrafaktuális dolgokat. (2) milyen pszichológiai, szociológiai és politikai eszközöket alkalmazunk, hogy a szabályokat és eszméket, de épp így a téveszméket rögzítsük (pl. kognitív disszonancia vagy csoporthatás). (3) Mi a történelmi trendje a tudomány, mint univerzális minta-kereső és minta-tesztelő rendszer társadalmi alkalmazásának, és milyen új tényezők léptek fel a 20. század végén, amelyek érthetővé teszik, hogy az emberek más, korábban már megcáfolt mintaazonosító rendszereket (mítoszokat, ideológiákat) hajlamosak alkalmazni, gyakran éppen a tudomány ellenében.

Marosán György a Szkeptikus Társaság tagja, a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi karának főiskola tanára, okleveles fizikus, a filozófiai tudományok kandidátusa.

 

A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A klubest helye: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum u. 7.), földszinti klubhelyiség