A tökéletes kézfogás tökéletesen értelmetlen egyenlete

Az elmúlt napokban megismerhettük brit tudósoktól a tökéletes kézfogás egyenletét:

Kézfogás

Kétlem, hogy bárki is komolyan vette volna ezt az "eredményt" magát, de azt tapasztaltam, hogy sokan úgy gondolják, hogy bizony, tudósok ilyesmikkel töltik az idejüket, és tulajdonképpen ennyire kell komolyan venni a tudományt.

Megtekintve a hírben szereplő kutató - Professor Geoff Beattie - egyetemi honlapját úgy tűnik, hogy itt egy komoly pszichológusról van szó, aki olyan tényleg érdekes dolgokról ír cikkeket, mint hogy:

  • Miért nem mentjük meg a bolygónkat? Egy pszichológus nézőpontja
  • Rápillantunk-e egyáltalán az első másodpercekben a termékeken feltüntetett carbon-footprint értékre? Nem-tudatos szemmozgások kísérleti elemzése
  • A beszéddel együttjáró általános gesztusok figyelése és feldolgozása

Ezt összevetve egy lüke egyenlettel, ami nyilvánvalóan értelmetlen (nem azért, mert a kézfogásról szól, hanem mert nem passzolnak a mértékegységek, az értéktípusok stb.), nem érti az ember, hogy mi is történik itt?

Kicsit közelebb jutunk a válaszhoz, ha észrevesszük, hogy mindez a Chevrolet autógyárral kapcsolatos, ahol az üzletkötők állítólag külön kézfogási tréningeken estek át, hogy minél jobb benyomást keltsenek. Mindez nem teljesen hülyeség, és még azt is el tudom képzelni, hogy a Manchesteri Egyetem Pszichológiai Tanszékének kutatói ilyen "haknikkal" is kiegészítik a keresetüket. Innentől két hipotézisem van az egyenlet kialakulására:

  1. Szimpla reklámfogás a Chevrolet részéről, amelyhez - némi támogatásért cserébe - kicsit eladták magukat a manchesteri kutatók;
  2. Egy tényleg megtartott tréning során az ebéd közben, a hallgatók játékos unszolására az előadó végülis levetkezte kötelező távolságtartó magatartását és az egyre fokozódó röhögés közepette felrótta a mára híressé vált egyenletet az enyhén zsíros szalvétára.

Forrás: Index

Chevrolet autógyár