Kullogunk, vagy nem kullogunk a cybertérben?

Egy friss felmérés szerint Magyarország nincs is a listán, amely az átlagos internetelérési sebesség szerint rangsorolja az országokat. Mielőtt azonban teljesen elkeserednénk, érdemes lenne pontosan megérteni, hogy mit is mértek a kutatók. Részletesen nem tekintettük át a regisztráció után szabadon letölthető riportot, de úgy tűnik, hogy városok kapcsolódási sebességei alapján állították össze ezt a listát, nem konkrétan a végfelhasználók internetes kapcsolódási sebessége alapján.

Ha kicsit rózsasznűbben szeretnénk látni a cybervilágot, akkor érdemes megtekinteni a folyamatosan frissülő adatokat mutató Speedtest.net oldalt. Ennek adatai alapján Magyarország a 21. helyen áll a felsorolt 180-ból. Érdekes lenne megvizsgálni, hogy mi a két (fel)mérés eltérésének oka. Nem mindegy, hogy azt mérik-e, hogy milyen (mondjuk letöltési) sávszélességem van a szolgáltatóm fele, egy budapesti, egy magyar, vagy mondjuk egy amerikai szerver fele.

Egyébként penetráció, azaz elterjedtség tekintetében sem kullogunk azért a sor végén. Európai átlagban a háztartások 50%-ban van internetkepcsolat, az utóbbi években mi elértük az 53%-ot. Mindez messze van az amerikai hetvenvalahány és a dél-koreai kilencvenvalahány százalékhoz, de azért nem érdemes kétségbeesni!

Forrás: Index