OK, lehet hogy nem hat, de mi bajt okozhat?

Végső érvként szokták a homeopaták, akupunktőrök és az alternatív medicina képviselői bevetni a "de mi bajt okozhat?" fordulatot. A Tim Farley által létrehozott What's the harm? weboldalon jó pár példát olvashatuk az áltudományon, mágián alapuló gyógymódok néha halálos "mellékhatásairól". Farley most egy japán esetre hívta fel a figyelmet. Az ottani kórházi alkalmazottak között kezdett elterjedni, hogy K vitaminkészítmény helyett homeopátiás szereket adnak a csecsemőknek. A botrány akkor robbant ki, amikor egy így kezelt csecsemő K vitaminhiány következtében elhunyt.

A K vitamin a véralvadásban játszik szerepet és elsősorban a még szoptatott csecsemők esetében ajánlják különböző ezzel kapcsolatos problémák megelőzésére. Magyarországon tipikusan a Konakion nevű szert alkalmazzák. Nem minden országban adnak K vitamint az újszülötteknek, lehet vitatni, hogy kötelezővé kell-e, lehet-e tenni; mindenesetre itt egy vitaminról van szó, amelynek hiánya problémákhoz vezethet. A japán kórházi alkalmazottak sem kétlik ezt, ezért is nem a "nem kezelést" választják, hanem mágikus, hatástalan szert - jelen esetben homeopátiás készítményt - adnak.

Az egyik legjobban menő üzlet manapság a különböző vitaminkészítmények forgalmazása. Érdekes, hogy ugyanazok az emberek, akik valamilyen téves "természetességre" való törekvésből komoly pénzeket költenek az ilyen - minden valószínűséggel felesleges - szerekre; az orvostudomány által célzottan ajánlott vitaminokkal szemben komoly ellenérzést tanúsítanak. Érdekes példaképpen csemegézni a Konakionnal kapcsolatos baba-mama fórumokon:

"Miért kell szedetnünk a gyermekünkkel a konakiont, ha sósavat tartalmaz? A sósav én úgy tanultam mérgező, szervezetbe jutva halálos."

És tényleg, a gyógyszerismertető szerint glikokolsav, nátrium-hidroxid és sósav is van a konakionban. Mint egy fórumozó rámutat:

"Gondolom a sósav, ami benne van, olyan kis töménységű, hogy nem árthat. Egyébként a gyomrunkban is van sósav töménységű anyag, a gyomorsav (az 2 % töménységű sósav!!)."

Egy másik hozzászóló is nyugtatgat, de érvelésében már van egy kis furcsaság:

"Riasztónak tűnik ez a 'hozzávaló', de ez orvosi sósav."

Az orvosi sósav jó sav, a nem orvosi sósav nem jó sav. Az egyik HCl, a másik HCl.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. a laikusok értelmezése szerint nem a "Big pharma", a "Nagy Gyógyszerlobbi" része, hanem az elnyomott forradalmár, akinek véleményét a fórumban tiltakozó mamához hasonlók általában elfogadják. Tehát akkor nézzük meg, hogy ők mit ajánlanak K1 vitamin ügyben:

Kit fenyeget K-vitamin-hiány és mit okoz a hiányállapot?

Különösen veszélyeztetettek a K-vitamin-hiányra az anyatejjel táplált újszülöttek, mert ennek alacsony a K-vitamin-tartalma és ekkor a vitamint előállító baktériumflóra még hiányzik a bélből. Ezért kapnak újabban az újszülöttek életük első heteiben K-vitamint. A későbbi életkorokban elsősorban a csökkent étrendi bevitel és egyes gyógyszerek (pl. véralvadásgátlók) okozhatnak K-vitamin-hiányt, aminek következtében véralvadási és csontképzési zavarok lépnek fel.

Amíg a K vitamin szerepére, a hiányból fakadó problémákra temérdek tudományos elméleti és klinikai tapasztalat létezik, addig a K vitaminhiány homeopátiás kezeléséről semmi ellenőrizhető információ nincs. A japán szülésznők társaságának egyik vezetőségi tagja megjegyezte:

"Mi nem tagadjuk kategorikusan a homeopátia hatékonyságát, de azt gondnak érezzük, ha a szülésznők elutasítják a K vitamin vagy a vakcinák használatát."

Nos, hát ez nem kis gond, bizony!