OÉTI figyelmeztetés: veszélyes étrend-kiegészítők

OÉTITegnap írtunk róla, hogy a Gyógyszerészet című lapban leleplező cikk jelent meg sok "természetesként" hirdetett termékről. A cikk hatására az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet már figyelmeztetést is adott ki. Ebben írják többek közt...

A Gyógyszerészet című szaklap júliusi számában, szegedi kutatók saját vizsgálataik alapján beszámoltak arról, hogy tíz általuk kiválasztott, potencianövelésre ajánlott étrend-kiegészítőből hatban szintetikus gyógyszer-hatóanyagot, szildenafilt, vagy tadalafil, illetve egyéb, foszfodiészteráz-gátló analóg vegyületet, egy-egy termékben címkén nem jelölt koffeint, és johimbint mutattak ki. A vizsgált tíz termékből egy nem volt bejelentve az OÉTI-nél. Internetes, nem reprezentatív felmérésük során 53 olyan terméket találtak, melyet potenciafokozóként, vagy ilyen hatásra utalva ajánlottak, ezek közel fele nincs bejelentve az OÉTI-nél.
...
Számos, a jelen ügy kapcsán is ismertté vált összetevő - véletlenül, de sok esetben inkább szándékosan - nem jelenik meg a termék összetevőinek listájában, sem a kísérő dokumentumokban. Az eddigi tapasztalatok alapján három kiemelt termékcsoport azonosítható: a potencianövelésre javasolt termékek, melyekben a fent említett vegyületek fordulhatnak elő, a testtömeg-csökkentésre javasolt termékek, melyekben többek között a már gyógyszerként is betiltott szibutramin, és fenolftalein, a fenfluramin és a szinefrin lehet jelen; és a sportolóknak szánt készítmények, melyek többek között anabolikus szteroidokat, ill. származékaikat, valamint efedrint és rokon vegyületeit tartalmazhatják. A felsorolt vegyületek csaknem mindegyike gyógyszer-hatóanyag, így étrend-kiegészítőkben történő felhasználásuk semmilyen körülmények között nem megengedhető, fogyasztásuk nem biztonságos, esetenként súlyos egészségkárosodást okozhat.

Az OÉTI közleménye hasznos listát tartalmaz arról, hogy mire figyeljünk az étrend-kiegészítők vásárlása, fogyasztása során, hogy elkerüljük az egészségkárosodást.

Forrás: OÉTI