A Szkeptikus Kongresszus előadói: Amardeo Sarma

Amardeo SarmaAmardeo Sarma:
Megváltoztassuk-e a tudomány szabályait, hogy a Pszít és a CAM-ot igazolni tudjuk?
2010. szeptember 18., 09:00

Amardeo Sarma – aki napi foglalkozása szerint informatikai mérnök – a német szkeptikus szervezet, a GWUP (Gesellschaft zur wissenschaftlichen Untersuchung von Parawissenschaften), valamint az európai szkeptikus szervezeteket tömörítő ECSO (European Council of Skeptical Organisations) vezetője. Ezen kívül a CSI (Committee for Skeptical Inquiry) tagja. Szkeptikusként fő érdeklődési területe a tudományos módszertan és kísérletezés, a pálcás vízkeresés, a torinói lepel és a homeopátia.

A kongresszuson Sarma egy tudományos módszertani kérdést elemez. A gondos tudományos kísérletek rendre negatív eredménnyel végződnek a parapszichológia, valamint a komplementer és alternatív medicina (CAM) állításaival kapcsolatban. A tudományos nyelvezet szerint „a kísérletekben nem sikerül igazolni a Pszíre és a CAM-ra vonatkozó állításokat”. Sokan úgy értelmezik ezt, mintha csak jobban kellene akarni, vagy mintha mindez valahogy a tudomány, a tudományos módszer hibája lenne. Ezért aztán azt javasolják, hogy meg kellene változtatni a tudományos kutatás szabályrendszerét. Jogos ez az igény? Mihez vezetne, ha tényleg megtennénk ezt?

Részletes információ a három napos angol nyelvű kongresszusól a kongresszus2010.szkeptikus.hu oldalon található, ahol egyben regisztrálni is lehet. A részvételi díj 8000 Ft, ami magában foglalja a szombati ebéd költségeit is. Mivel a regisztrációs díjak nem fedezik a kongresszus megrendezésének költségeit, ezért szívesen fogadunk további hozzájárulást is.