A Szkeptikus Kongresszus előadói: Klaus Schmeh

Klaus SchmehKlaus Schmeh:
A Voynich-kézirat
2010. szeptember 18., 17:15

Klaus Schmeh német informatikus, akinek szakterülete a kriptográfia (titkosítások). Erről a témáról 17 könyvet és számtalan szakcikket írt. A német szkeptikus társaságban (GWUP) jelenleg az egyetlen szakértő, aki titkosírásokkal kapcsolatos áltudományos témákkal foglalkozik. Kutatási területébe tartozik a Voynich-kézirat, a magyar Rohonci-kódex, a Biblia kódja, a piramis kódok, a Shakespeare-Bacon kód, a Beale-kód, a Da Vinci kód stb.

Előadásában Schmeh egy érdekes, régi dokumentum körül terjengő elképzelések dzsungelében próbál kicsit rendet vágni. A Voynich-kézirat egy ismeretlen betűkkel írt könyv. Kézzel írott és valószínűleg a XV. századi Észak-Olaszországból származik. Mióta 1912-ben a könyvet újrafelfedezték, számos titkosírással foglalkozó szakember és történész próbálta megfejteni - eddig sikertelenül. Ez elég szokatlan, mert az 1950 előtti titkosírásokat a mai modern kódfeltörő eszközökkel általában elég könnyen meg lehet fejteni. Az is lehet, hogy a dokumentum valójában véletlen, értelmetlen jelhalmaz, bár a betű-és szógyakoriság nem véletlen eloszlásra utal.

Részletes információ a három napos angol nyelvű kongresszusól a kongresszus2010.szkeptikus.hu oldalon található, ahol egyben regisztrálni is lehet. A részvételi díj 8000 Ft, ami magában foglalja a szombati ebéd költségeit is. Mivel a regisztrációs díjak nem fedezik a kongresszus megrendezésének költségeit, ezért szívesen fogadunk további hozzájárulást is.