A Szkeptikus Kongresszus előadói: Willem Betz

Willem BetzWillem Betz:
Az Európai Unió és az alternatív gyógyászat
2010. szeptember 17., 14:00

Willem Betz gyógyszerész professzor a brüsszeli VUB egyetem Általános Orvosi Tanszékének vezetője. Fiatal orvosként privát családi orvosi praxist folytatott. Tanult homeopátiát, manuálterápiát és ezeket rövid ideig alkalmazta is. Ezek a tapasztalatok keltették fel az érdeklődését a pszichoszomatikus betegségek, a bizonyítékékon alapuló orvoslás, a kutatás módszertana, az orvosi csalások iránt, és jelenleg ezeket a témákat is tanítja a jövendőbeli orvosoknak. A Belga Szkeptikus Társaság (SKEPP) elnöke és a Committee for Skeptical Inquiry (CSI, azélőtt SCICOP) tagja.

Az alternatív gyógyászat képviselői sikeresen lobbiznak az Európai Unió megfelelő szerveinél mind a törvénykezési, mind a pénzügyi támogatási vonalon. Az EU egyes direktívái, szabályozása egyértelműen kettős mércével mér - az alternatív módszerek javára. Általában könnyített feltételekkel forgalmazhatók az ilyen termékek, gyakorolhatók az ilyen módszerek. A szkeptikusoknak meg kell értetniük a döntéshozókkal, hogy ez az irány beláthatatlan következményekkel járhat a szabályok fellazításával. Jelenleg is számos esetben a fogyasztóvédelmi szervezetek, hatóságok képesek csak több-kevesebb felhatalmazással utólag fellépni azon szolgáltatókkal, forgalmazókkal szemben, akik megtévesztik a fogyasztókat.

Részletes információ a három napos angol nyelvű kongresszusól a kongresszus2010.szkeptikus.hu oldalon található, ahol egyben regisztrálni is lehet. A részvételi díj 8000 Ft, ami magában foglalja a szombati ebéd költségeit is. Mivel a regisztrációs díjak nem fedezik a kongresszus megrendezésének költségeit, ezért szívesen fogadunk további hozzájárulást is.