Semmi varázslat, csak fizika - Kutatók éjszakája

A Kutatók Éjszakáját a Műegyetem Fizikai Intézetében hagyományainkhoz híven fizikai kísérletekkel töltik. Helyszín: BME 1111 Budapest, Budafoki út 6-8. F. épület 29. előadó. Időpont: péntek 19:00 - 22:00. A bemutatót az interneten közvetíti a Gelileo Webcast.

Az est első harmadában Dr. Orosz László egyetemi docens, „Látható hangok avagy hanghullámok ha találkoznak” című előadásában, egy professzionális kísérleti eszközzel a hullámok diffrakcióját vizsgálja, mely során a készülék által keltett ultrahang résen illetve rácson halad át. Az ekkor történő hullám-elhajlást egy mozgatható mikrofon detektálja. A mért adatok egy számítógép képernyőjén megjeleníthetők. A kapott (jól ismert) diffrakciós kép kvantitatív kiértékelésre is alkalmas.

"Mennyire vagy fitt? Elektrofiziológiai kísérletek" - Az elektrofiziológia a szervezetben végbemenő elektromos jelenségekkel foglalkozik, így fontos szerepet tölt be az orvostudományban, bizonyítva a fizika más tudományágakban betöltött jelentős szerepét is. Gyarmati Anikó, kísérletek bemutatásával vezeti be a hallgatóságot az elektrofiziológia világába.

A program záró részében Hartlein Károly látványos fizikai kísérletekkel bizonyítja be, hogy szó sincs varázslatról, csupán fizikáról. Ebben segítségére lesz Gryllus Dániel a Kaláka együttes alapító tagja, Kossuth díjas zeneszerző, zenész és Varga István az ajaki Általános Művelődési Központ tanára.