GVH büntetés az Oscillococcinum gyártójának

A Gazdasági Versenyhivatal a Laboratoires Boiron SA-t 10.200.000 Ft, a Boiron Hungária Kft.-t 12.600.000 Ft bírság megfizetésére kötelezi mivel az Oscillococcinum elnevezésű gyógyszertárból vény nélkül is kiadható gyógyszert nem az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatta be egyes kereskedelmi kommunikációiban, azt állítva, hogy a készítmény alkalmas az influenza megelőzésére.

Már többször írtunk róla, hogy a homeopátiás szerek hatásosságára valójában nincsen tudományosan elfogadott bizonyíték. Az Oscillococcinum hatékonyságának ellenőrzésére végeztek klinikai vizsgálatokat, de ezek összességükben nem igazolták se a megelőző, se a gyógyító hatást. A törzskönyvezéskor beadott klinikai vizsgálati eredmény szerint a megelőzésre hatástalan, az influenzaszerű tünetek fennállásának időtartamát hat órával (!) csökkenti. Az azóta végzett elemzések még ez utóbbit sem igazolták.

Az Oscillococcinum szer a pézsmakacsa szíve és mája alkoholos oldatának 100200-szorosára való felhígítással készül. Kifejlesztője egy francia orvos, Joseph Roy, aki az 1918-as spanyolnáthajárvány idején katonaorvosként az influenzában elhunytak vérében mikroszkóppal furcsa, oszcillálló baktériumokat (kokkuszokat, latinosan coccusokat) vélt felfedezni. Ezeket az oscillococcusokat más betegek véréből is kimutatta, ezért lassan meggyőződésévé vált, hogy a rejtélyes kórokozó számos betegség (reuma, ekcéma, rák stb.) kiváltója. Ma már tudjuk, hogy ilyen kórokozó nincs, Roy talán a mikroszkóp fedőlemeze alatt lévő parányi légbuborékok Brown-mozgását figyelte meg.

Információk:

Facebook
vitaterep