Homeopátia-dózis szombaton

Úgy tűnik, a magyar homeopaták nem igazán szeretnék, ha a figyelem előterébe kerülnének. Mintha bojkottálnák saját nemzetközi kampányukat, a Homeopátia Figyelemfelkeltő Hetét. Nem baj, tőlünk beszerezhető a szombati homeopátiás dózis! Ugye már hallottak arról a nem igazolt elméletről, hogy az ultrahígítású homeopátiás szerekben, amelyekben már egyetlem atom sincs az eredeti hatóanyagból, a víz memóriája őrizné meg a hatóanyag "információját"? Ez önmagában is elég valószínűtlen, de azért is lényegtelen, mert a homeopátiás szerek zömét nálunk cukorgolyócskák formájában forgalmazzák. Azokat fröcskölik meg a "memóriát tartalmazó" vízzel. Akkor most a cukorgolyócskák memóriájáról kellene elmélkednünk? Nem biztos...

Amikor két éve a brit Nelsons Homeopathic Pharmacy úgy döntött, hogy elkezdené termékeit az Egyesült Államokban is forgalmazni, az ottani hatóság, a Food and Drug Administration (FDA) bevizsgálta a gyártási folyamatot (a homeopátiás szerek esetében se Európában, se az USA-ban nem kell igazolni a hatásosságot, de a gyártási folyamatot validáltatni kell). Az FDA számos kifogással élt, de a légérdekesebb az volt, hogy megfigyeléseik szerint a folyamatos rázás miatt hat cukorgolyócskákat tartalmazó fiolából átlagosan egybe nem is kerül oldat fröccs, a cseppek a fiola külső oldalán és szanaszét landolnak. Eddig senkinek (se homeopata orvosnak, se páciensnek) nem tűnt fel a cukorgolyókon a víz memóriájának a hiánya.

Hát ezért sem érdemes gondolkodni azon, hogy vajon milyen lehet a cukorgolyócskák memóriája!

Forrás:

  • Inspections, Compliance, Enforcement, and Criminal Investigations - FDA 2012.07.26, "The investigator also observed for Batch #36659 that one out of every six bottles did not receive the dose of active homeopathic drug solution due to the wobbling and vibration of the bottle assembly during filling of the active ingredient. The active ingredient was instead seen dripping down the outside of the vial assembly. Your firm lacked controls to ensure that the active ingredient is delivered to every bottle."

Facebook
vitaterep