Levennék a lélegeztetőről a Glasgow Homeopata Kórházat is

Ahogy beszámoltunk róla, a Londoni Királyi Homeopátia Kórház névcserével trükközik, hogy megússza a bezárást. A Brit Orvosi Szövetség most a skót NSH (National Health Service, az OEP ottani megfelelője) vezetőinek figyelmét hívta fel arra, hogy szüntessék meg a glasgowi homeopata kórház támogatását mindaddig, amíg pozitív bizonyítékokkal nem állnak elő a homeopátiás szerek, kezelések hatékonyságával kapcsolatban.

A homeopaták és pácienseik persze azt állítják, hogy szerintük hatékony a homeopátia. A Brit Orvosi Szövetség todományos és etikai bizottságának vezetője, Dr Vivienne Nathanson ezen ellenvetésekre így reagált:

"A homeopátia kórház támogatását fel kell függedzteni mindaddig, amíg konkrét bizonyítékokkal tudnak előállni arról, hogy milyen páciensek esetén lehet pozitív hatása a kezelésnek, és hogy ez a hatás a placébóhatáson túli-e."

Amikor arról kérdezték, hogy mit fognak ehhez szólni a páciensek, azt válaszolta, hogy az Orvosi Szövetség nem támogathat olyan kezelésmódot, amelyről úgy gondolja, hogy hatékonysága nem igazolt. Hozzátette:

"Ha nincs bizonyíték, de a pácienseknek azt mondják, hogy van, akkor felmerül a kérdés, hogy tulajdonképpen most mi is a helyzet a páciensekkel. Tényleg olyan helyzetben vannak, hogy jól tudnak válassztani?"

A BBC holnap vetítendő "Mágia vagy orvoslás - a homeopátia és az NHS" című műsorában bemutatják, hogy a skóciai NHS sokkal többet költ homeopátiára, mint az angol szervezet. A skót orvosok legalább tízszer annyi homeopátiás szert írnak fel pácienseiknek, mint angol kollégáik.

Forrás: BBC